
Kwiaty tymianku
Nie tylko samo zioło, ale również jego kwiaty są jadalne. Będą idealne wszędzie tam, gdzie stosujemy tymianek, świetnie nadają się do przygotowania ziołowego masła. Mają łagodny smak z subtelną nutą cytrynową.

Bratki
Te popularne kolorowe kwiatki są jadalne. Można je wykorzystać do deserów i dekoracji talerzy (którą można później zjeść). Smak może zależeć od koloru, ale większość ma pikantny posmak sałaty. Łagodniejsze są niebieskie kwiaty.

Lawenda
Przyciąga zapylacze, pięknie wygląda, można z niej zrobić olejek eteryczny;nf, a do tego również zjeść. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi potrawami. Kwiat lawendy ma słodki, cytrusowy posmak, ale wszystko zależy od odmiany, niektóre są bardziej gorzkie, inne słodsze.

Rumianek
Herbatę z rumianku można znaleźć niemal w każdym sklepie, ma właściwości uspokajające. Świeże kwiaty również można jeść, w daniach słodkich i słonych. Mają łagodny, lekko jabłkowy smak. Uważaj, żeby nie pomylić go ze stokrotką, alergicy powinni go unikać.