
Azja i Afryka to na pierwszy rzut oka mniej oczywiste kierunki kulinarnej podróży podczas grillowania. Nic bardziej mylnego!
Świetnym dodatkiem do grillowanych mięs będzie lekka sałatka z azjatyckim, aromatycznym sosem i grillowanymi krewetkami. – Wbrew pozorom przygotowanie grillowanych owoców morza, szczególnie krewetek nie jest trudne. Wystarczy skropić je sokiem z cytryny, delikatnie posolić i podpiec na mocno rozgrzanym ruszcie z każdej strony przez kilka minut, pilnując cały czas, by się nie spaliły - radzi Robert Muzyczka, ekspert kulinarny firmy Dan Cake i szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

A jak przemycić nieco tropikalnej Afryki w grillowym menu?
Postawmy na deser z grillowanymi owocami! Dobrze grillują się banany, ananasy, czy arbuzy. By wydobyć z nich głębię smaku, warto dodać przyprawy takie jak cynamon i wanilia, a także wino. Grillowane owoce będą dobrym dodatkiem do przekrojonej na pół mlecznej bułeczki, posmarowanej kremowym serkiem z dodatkiem cynamonu i miodu.