
Burgery
Składniki: mięso mielone wołowe, sól, pieprz, bułki okrągłe, pomidor, ogórek, sałata, cebula, keczup, musztarda
Wykonanie: przygotowujemy burgery - z zimnego mięsa, delikatnie formujemy burgery, by mięso pozostało dość luźne, nie ugniatamy. Solimy tylko tę stronę, którą grillujemy. Grillujemy przez ok. 3-4 minuty. Solimy wierzchnią stronę, odwracamy burgera, grillujemy 3-4 minuty. Grillujemy bułki. Burgery umieszczamy w bułkach, dodajemy sałatę, pomidory, ogórki, cebulkę, polewamy musztardą/keczupem

Ziemniak z sosem jogurtowym
Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, jogurt naturalny, czosnek, zioła suszone, koperek, szczypiorek
Wykonanie: możemy grillować surowe ziemniaki, ale to trwa długo i jest ryzyko, że będą surowe w środku. Dlatego lepiej naciąć ziemniaki wzdłuż (bez obierania) i ugotować lub upiec w piekarniku (około 30 minut). Miękkie ziemniaki chwilę grillujemy.
Robimy sos - jogurt mieszamy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami (np. prowansalskie)
Sos nakładamy w nacięcia ziemniaków

Filet z kurczaka na szpikulcach
Składniki: filet z kurczaka, olej, papryka suszona, keczup, miód, sól, pieprz, szpikulce lub patyczki do szaszłyków
Wykonanie: robimy marynatę - mieszamy olej z mieloną papryką, solą, pieprzem, keczupem i miodem. Filet z kurczaka kroimy w możliwie najdłuższe paski. Marynujemy (przynajmniej 30 minut, optymalnie 2-4h, można 12h). Mięso nadziewamy na dwa patyczki/szpikulce, równolegle ułożone. Grillujemy

Ryba w sosie cytrynowym
Składniki: filet z ryby (np. dorsz, miruna, mintaj, łosoś), sól, masło, ząbek czosnku, cytryna, śmietana kremówka
Wykonanie: rybę solimy pół godziny przed grillowaniem. Grillujemy z obu stron. Możemy posypać pieprzem.
Robimy sos - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Gdy się podsmażą, dodajemy sok z całej cytryny, śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy około 3-4 minut.
Grillowaną rybę polewamy sosem