5 z 16
Składniki: mięso mielone wołowe, sól, pieprz, bułki okrągłe,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Burgery

Składniki: mięso mielone wołowe, sól, pieprz, bułki okrągłe, pomidor, ogórek, sałata, cebula, keczup, musztarda
Wykonanie: przygotowujemy burgery - z zimnego mięsa, delikatnie formujemy burgery, by mięso pozostało dość luźne, nie ugniatamy. Solimy tylko tę stronę, którą grillujemy. Grillujemy przez ok. 3-4 minuty. Solimy wierzchnią stronę, odwracamy burgera, grillujemy 3-4 minuty. Grillujemy bułki. Burgery umieszczamy w bułkach, dodajemy sałatę, pomidory, ogórki, cebulkę, polewamy musztardą/keczupem

6 z 16
Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, jogurt naturalny,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ziemniak z sosem jogurtowym

Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, jogurt naturalny, czosnek, zioła suszone, koperek, szczypiorek
Wykonanie: możemy grillować surowe ziemniaki, ale to trwa długo i jest ryzyko, że będą surowe w środku. Dlatego lepiej naciąć ziemniaki wzdłuż (bez obierania) i ugotować lub upiec w piekarniku (około 30 minut). Miękkie ziemniaki chwilę grillujemy.
Robimy sos - jogurt mieszamy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem, solą, pieprzem i ziołami (np. prowansalskie)
Sos nakładamy w nacięcia ziemniaków

7 z 16
Składniki: filet z kurczaka, olej, papryka suszona, keczup,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Filet z kurczaka na szpikulcach

Składniki: filet z kurczaka, olej, papryka suszona, keczup, miód, sól, pieprz, szpikulce lub patyczki do szaszłyków
Wykonanie: robimy marynatę - mieszamy olej z mieloną papryką, solą, pieprzem, keczupem i miodem. Filet z kurczaka kroimy w możliwie najdłuższe paski. Marynujemy (przynajmniej 30 minut, optymalnie 2-4h, można 12h). Mięso nadziewamy na dwa patyczki/szpikulce, równolegle ułożone. Grillujemy

8 z 16
Składniki: filet z ryby (np. dorsz, miruna, mintaj, łosoś),...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ryba w sosie cytrynowym

Składniki: filet z ryby (np. dorsz, miruna, mintaj, łosoś), sól, masło, ząbek czosnku, cytryna, śmietana kremówka
Wykonanie: rybę solimy pół godziny przed grillowaniem. Grillujemy z obu stron. Możemy posypać pieprzem.
Robimy sos - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Gdy się podsmażą, dodajemy sok z całej cytryny, śmietankę, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy około 3-4 minut.
Grillowaną rybę polewamy sosem

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wychowankowie Domu Dziecka w Kołdrąbiu na bydgoskiej Brdzie. Było po prostu pięknie

Wychowankowie Domu Dziecka w Kołdrąbiu na bydgoskiej Brdzie. Było po prostu pięknie

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Bayersystem GKM powalczył w Gorzowie, ale mocy wystarczyło tylko na bonus - zdjęcia

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Zobaczcie, jakie piękne medale czekały na mecie

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Zobaczcie, jakie piękne medale czekały na mecie

Zobacz również

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Zobaczcie, jakie piękne medale czekały na mecie

Nocna Dycha Kopernika 2025 w Toruniu. Zobaczcie, jakie piękne medale czekały na mecie

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę

Masz taki banknot 10 zł? Te cenne banknoty 10 zł są warte fortunę