Postarzasz zdjęcia w FaceApp? Użytkownicy boją się, że aplikacja może pobierać zdjęcia z telefonu. Twórcy zaprzeczają

Marta Zalewska
Marta Zalewska
Zaktualizowano 
Jakie dane udostępniamy aplikacji FaceApp, która postarza zdjęcia? Sprawdźcie.
Jakie dane udostępniamy aplikacji FaceApp, która postarza zdjęcia? Sprawdźcie. faceapp.com
FaceApp - aplikacja do przerabiania zdjęć - zyskuje właśnie ogromną popularność. Wielu jej użytkowników nie zdaje sobie jednak sprawy z konsekwencji, które niesie za sobą korzystanie z tej aplikacji. Na co się zgadzamy, instalując FaceApp na swoim telefonie? Sprawdźcie!

FaceApp - aplikacja do postarzania zdjęć

Aplikacja FaceApp od kilku dni cieszy się ogromną popularnością w Polsce i na świecie. Tylko w Google Play została już pobrana ponad 100 milionów razy. FaceApp to nowoczesna aplikacja, która wykorzystuje sztuczną inteligencję do przerabiania zdjęć. Najpopularniejszą opcją jest możliwość zmieniania wieku, a także dodawania nowych fryzur, czy zmiana koloru włosów. Użytkownicy przerabiają (najczęściej postarzają) swoje zdjęcia i chętnie dzielą się nimi w mediach społecznościowych.

Oto, co jeszcze można robić ze zdjęciami przy użyciu FaceApp:

  • zmieniać kolor i stylizację włosów,
  • zastosować makijaż na dzień lub wieczór,
  • znaleźć idealną stylizację brody/wąsów,
  • dodać piękny uśmiech,
  • zamienić tło za jednym dotknięciem,
  • zmieniać płeć,
  • zmienić swój wiek,
  • dodawać tatuaże.

Czytaj także: DeepNude - aplikacja, która rozbiera kobiety znów pojawiła się w sieci. Może być niebezpieczna

FaceApp - jakie dane się udostępnia?

Aplikacja jest darmowa - aby z niej korzystać wystarczy ją pobrać, zainstalować i zaakceptować regulamin użytkowania. Niestety, w myśl zasady, że nie ma nic za darmo, warto zastanowić się, jaką cenę przyjdzie nam zapłacić za przerabianie zdjęć w FaceApp. Odpowiedź na to pytanie można znaleźć w polityce prywatności aplikacji, którą - nie oszukujmy się - większość użytkowników akceptuje bez czytania. A szkoda. Gdyby zagłębili się w zasady korzystania z FaceApp, może zrezygnowaliby z instalowania tej apki.

Uważaj! Za to zablokują Cię na Facebooku [LISTA]

Jak działa FaceApp? Aplikacja, której twórcą jest rosyjski startup, wysyła udostępnione jej zdjęcia na swoje serwery i tam dokonuje ich edycji. Wszystkie przeróbki zdjęć, takie jak ich postarzanie, zmienianie płci, czy zmiana fryzury, dokonywane są więc w chmurze. Co dalej dzieje się z naszymi danymi, podczas korzystania z FaceApp?

Jak czytamy w punkcie 3 polityki prywatności zatytułowanym "SHARING OF YOUR INFORMATION", FaceApp może bez naszej zgody udostępniać nasze dane i dzielić się zebranymi informacjami na nasz temat m.in.:

  • z firmami, które są z prawnego punktu widzenia częścią tej samej grupy przedsiębiorstw co FaceApp,
  • z organizacjami zewnętrznymi, które pomagają w świadczeniu tej usługi,
  • z zewnętrznymi partnerami reklamowymi.

O szczegółach przetwarzania danych w aplikacji oraz udostępniania informacji podmiotom zewnętrznym przeczytasz w polityce prywatności FaceApp.

W oświadczeniu twórców FaceApp, cytowanym przez techcrunch.com, zaprzeczono jednak, by dane były udostępniane lub sprzedawane podmiotom zewnętrznym.

- Nie sprzedajemy ani nie udostępniamy danych użytkowników żadnym osobom trzecim - czytamy w oświadczeniu.

Istniały także obawy, że FaceApp, mając dostęp do wszystkich zdjęć na telefonie, pobiera je na swój serwer. Informację tę zdementowano jednak we wspomnianym oświadczeniu, zapewniając, że na serwery w chmurze trafiają jedynie zdjęcia wybrane do edycji przez użytkowników.

- Nigdy nie przesyłamy żadnych innych zdjęć z telefonu na chmurę - podano w oświadczeniu.

Pomimo tych zapewnień, wśród wielu użytkowników postanowienia polityki prywatności nadal budzą wątpliwości. Jedno jest pewne: jeśli chcemy chronić nasz wizerunek oraz inne dane, lepiej nie korzystać z tego typu aplikacji, albo przynajmniej uważnie przeczytać jej regulamin przed pobraniem.

To nie pierwszy taki przypadek aplikacji do przerabiania zdjęć, której polityka prywatności budzi wątpliwości. W 2016 roku głośno było o aplikacji Prisma, która zmieniała zdjęcia w prawdziwe dzieła sztuki. Po fali fascynacji aplikacją, użytkownicy masowo ogłaszali, że rezygnują z korzystania z niej i odinstalowują ją ze swoich telefonów. Wszystko przez postanowienia polityki prywatności, które dawały twórcom Prismy dostęp i prawa do przerabianych tam zdjęć. Więcej w materiale: Aplikacja Prisma jest niebezpieczna? Użytkownicy zaczęli ją usuwać

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

L
Loki

Wszystkie jankeskie programy i aplikacje śledzą wszystkich na potęgę!!!

P
Piotrek

Straszne. Mają zdjęcie mojej gęby, żony.. Co teraz będzie z Grażyną mą i ze mną Piotrkiem..

Wszyscy mnie śledzą, wiedzą że w Dino bywam i kaszankę kupuję. Okropne. Jak żyć.

Zacznę owijać głowę folią aluminiową zanim wyjdę na dwór. Będę bezpieczny.

Co z tymi iformacjami oni robią. To wpłynąć może na równowagę w kosmosie..

Fb wie wszystko , gałąź rodu , znajomych i wszystko o tobie. Co czytasz,jesz , kiedy śpisz. I co ?

Nie przeszkadza miłośnikom Fb ? A tu że fotka gęby którą sami pokazujecie światu - świat ujrzy ?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3