5 z 15

fot. Grzegorz Dembinski/Polskapresse
Śledzie w różnych postaciach na pewno pojawią się w każdym domu. Można je przygotować na wiele sposób: w oleju, z rodzynkami, jako rolmopsy, pod pierzynką, w śmietanie...
6 z 15

fot. Pawel Lacheta
Zupa grzybowa w niektórych domach podawana jest wymiennie z barszczem lub razem z nim. Za to w niektórych regionach Polski zamiast grzybowej podawany jest np. kompot z suszu.
7 z 15

fot. Grzegorz Dembinski/Polskapresse
Ta ryba - choć po grecku - to typowo polska potrawa, która również pojawia się często na wielu wigilijnych stołach.
8 z 15

fot. Gundula Vogel / Pixabay
Sałatka jarzynowa (lub ziemniaczana) to tradycyjna polska sałatka, w zależności od regionu może się różnić niektórymi składnikami, ale z pewnością pojawi się na większości wigilijnych stołów.