Nieco niższy iloraz inteligencji mogą mieć dzieci, których dieta bogata jest w wysoko przetworzone produkty. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu w Bristolu.
Dzięki ankiecie, którą przeprowadzono wśród rodziców, zebrano informacje na temat rodzaju pokarmów spożywanych przez maluchy w wieku 3, 4, 7 oraz 8,5 lat. Dzieci poddano testom na inteligencję w wieku 8,5 lat. W analizie brano pod uwagę czynniki, które mogą mieć wpływ na iloraz inteligencji (IQ) dzieci, a także poziom wykształcenia matki, przynależność do grupy społecznej oraz długość okresu, w którym dziecko było karmione piersią.
Okazało się, że maluchy, które w wieku 3 lat jadły dużo przetworzonej żywności - bogatej w niezdrowe tłuszcze typu trans oraz w cukry proste - miały nieco niższe IQ (o kilka zaledwie punktów) w wieku 8,5 lat niż rówieśnicy, którzy jedli dużo warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, ryb.
Wniosek jest taki, że dieta z dzieciństwa może mieć odległe skutki. Także w rozwoju umysłowym.
Czytaj e-wydanie »