
Z badań wynika, że Polacy przez okres kwarantanny przytyli od 2,5 kg do nawet 10 kg! To co jemy, wpływa na naszą odporność, pamięć, koncentrację, energię i jakość wykonywanej pracy. Błędy żywieniowe popełniane przez pracowników, obniżają ich efektywność i szkodzą wydajności.
Jakie błędy popełniamy najczęściej? Zobacz na kolejnych slajdach >>>

46% respondentów zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego śniadania
Niejedzenie śniadania o odpowiedniej porze może przyczynić się do nieefektywnego rozpoczęcia dnia. Brak systematyczności w przyjmowaniu i wydatkowaniu energii blokuje osiągnięcie takiej produktywności jak w sytuacji, gdy komórki są prawidłowo odżywione. Potrzebują one energii od samego rana, dlatego nie powinno się odwlekać momentu zjedzenia śniadania dłużej niż o godzinę od wstania. Spożywając śniadanie mamy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości. Dobrze skomponowane śniadanie ma wpływ na jakość i ilość żywności spożywanej w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadania mają wyższą gęstość odżywczą diety w stosunku do ogólnej ilości spożytych kalorii, co skutkuje poprawą zdolności uczenia się i odtwarzania zgromadzonych informacji.
Niestety aż 46% zapytanych przez Dailyfruits pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień, gdyż je śniadanie zbyt późno. Część z respondentów w ogóle nie je śniadań, co przez narastający głód może skutkować przyjęciem w ciągu dnia o nawet 300 kalorii więcej niż osoby, które go nie omijają. Brak wykształcenia prawidłowych nawyków żywieniowych skutkuje rosnącą liczbą osób z nieprawidłową masą ciała, w tym przede wszystkim z nadwagą i otyłością.

50% pracujących Polaków nie je codziennie owoców, 40% warzyw
Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Jak wynika z badania Dailyfruits, kilka razy w ciągu dnia sięga po owoce jedynie 21% respondentów, a po warzywa 26%.
Dostępność owoców i warzyw w przestrzeni biurowej w przypadku pracowników, którzy powrócili już do pracy stacjonarnej, pomaga skutecznie dokonywać im lepszych odżywczo wyborów i zjadać je w większych ilościach. Przyczyni się to w perspektywie czasu do poprawy stanu zdrowia i budowania odporności.

50% pracujących Polaków nie wypija dostatecznej ilości wody w ciągu dnia
Respondenci badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” w ponad 50% nie wypijają dostatecznej ilości wody w ciągu dnia, co może skutkować problemami z koncentracją i bólami głowy. Odwodnienie jest jednym z wrogów produktywności.