Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i zwiększona ekspozycja na stres, potęgowana ryzykiem zakażenia COVID-19, przekładają się wprost na problemy ze zdrowiem pracowników, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności biznesowej wielu przedsiębiorstw.
Pracownicy firm odżywiają się nieprawidłowo, zwłaszcza w pracy.
Potwierdziły to wyniki raportu firmy Dailyfruits, która przeprowadziła badanie na grupie 1055 pracujących Polaków w wieku od 18 do 65 lat. Główni wrogowie produktywności, czyli efekt realizacji złych nawyków żywieniowych pracowników, to przede wszystkim: dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy.
Firma Dailyfruits zrealizowała badanie "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków". Wyniki pokazują nie tylko jakie istotne błędy żywieniowe popełniają pracownicy, obniżając swoją efektywność, ale także jak ważna jest rola pracodawcy, który może wpływać na nawyki żywieniowe i wspierać zdrowie swoich pracowników.
Jakie największe błędy popełniają pracujący Polacy? Jak Polacy odżywiają się w trakcie dnia pracy i jak wpływa to na ich zawodową efektywność? Wnioski nie napawają optymizmem. Zobacz:
Smaki Kujaw i Pomorza sezon 2 odcinek 31
