5 z 8

fot. pixabay
Dieta przy cukrzycy
W cukrzycy warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym, jeść pokarmy bogate w białko i zdrowe tłuszcze (stabilizujące poziom cukru we krwi), jak również jedzenie pełne błonnika, który da uczucie sytości, poprawia pracę układu trawiennego i spowalnia wchłanianie cukru.
6 z 8

fot. pixabay
Pory posiłków w cukrzycy
Regularne spożywanie małej ilości pokarmów, najlepiej co 3-4 godziny, pomoże każdej osobie w stabilizacji wagi, a cukrzykom dodatkowo pomoże zapobiec gwałtownym skokom glukozy.
7 z 8

fot. pixabay
Tego nie jedz przy cukrzycy!
Zdecydowanie z menu osoby zagrożonej lub chorującej na cukrzycę powinno zniknąć przetworzone jedzenie, słodzone napoje, zupki błyskawiczne, jak również słodycze, szczególnie te bogate w tłuszcze trans.