
Zbiory warzyw gruntowych blisko 4 mln ton (najwiecej w kujawsko-pomorskim, lubelskim i wielkopolskim), owoce z drzew prawie 4,8 mln ton (dominuje Mazowieckie), owoce z krzewów owocowych i plantacji jagodowych blisko 600 tys. ton (Lubelskie i Mazowieckie).
Dane GUS 2022 r.

Zbiory marchewki i pietruszki
Marchew: 16,7 tys. ha, zbiór 619 tys. ton
Pietruszka gruntowa: 7,9 tys. ha, zbiór 165 tys. ton.
Dane GUS 2022 r.

Zbiory pomidorów i cebuli
Pomidory gruntowe 5,5 tys. ha, zbiór 171 tys. ton (GUS 2022 r.)
Cebula: 22,7 tys. ha, blisko 650 tys. ton zbiorów
Dane GUS 2022 r.

Zbiory kapusty i kalafiora
Ważny punkt w tradycyjnej polskiej kuchni, czyli kapusta zajmowała w 2022 roku w Polsce areał niemal 14 tys. hektarów, z których zbrano 644 tys. ton.
Kalafiory rosły na 5,5 tys. ha, zbiory wyniosły w 2022 r. 132 tys. ton.
Dane GUS 2022 r.