- Jako Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspieramy producentów żywności wysokiej jakości poprzez różne działania promocyjno-informacyjne. Zachęcamy też konsumentów do kupowania żywności z lokalnego rynku, co przyczynia się do skrócenia łańcucha dostaw od pola do stołu - mówi Aleksander Nowakowski, zastępca dyrektora KOWR w Bydgoszczy.

W tym celu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizuje projekty pod hasłem #KupujŚwiadomie zachęcające polskich producentów żywności do uczestnictwa w systemach jakości. KOWR edukuje także samych konsumentów, zachęcając ich do zwracania uwagi na oznaczenia i certyfikaty żywności zamieszczane na opakowaniach. Na naszych półkach znajdziemy między innymi:
Produkty spożywcze z oznaczeniami:
• Poznaj dobrą żywność
• PRODUKT POLSKI
• Integrowana produkcja
• Wolne od GMO
Produkty certyfikowane w ramach krajowych systemów jakości:
• QAFP
• QMP
• Jakość Tradycja
Produkty z certyfikatami unijnymi:
• Chroniona Nazwa Pochodzenia
• Chronione Oznaczenie Geograficzne
• Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
• Produkcja ekologiczna
Co oznaczają te certyfikaty?
- Kraj pochodzenia produktu, obok jakości i ceny, należy do najważniejszych kryteriów przy podejmowaniu decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a kupowanie żywności wytworzonej w kraju i z rodzimych surowców zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. Zwiększająca się dostępność certyfikowanej żywności jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku i rosnącą świadomość konsumentów. Coraz większe zainteresowanie konsumentów zakupem produktów ekologicznych bardzo korzystnie przekłada się na rozwój tego segmentu produkcji rolniczej - podkreśla KOWR.
Więcej informacji na:
https://www.gov.pl/web/kowr/kupujswiadomie
https://www.kupujswiadomie.gov.pl/