
Które produkty mają najwięcej potasu? Sprawdź, żeby mieć zdrowe serce, układ nerwowy i mięśnie. Zobacz teraz w naszej galerii produkty bogate w potas >>>>>

SUSZONE POMIDORY
Zawartość potasu w 1/2 szklanki: 925 miligramów (19,7 proc. dziennego zapotrzebowania). Oprócz dużej dawki potasu, suszone pomidory dostarczają także ponad 13 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo a także ponad 3 gramy białka i błonnika.

DYNIA ŻOŁĘDZIOWA
Zawartość potasu w filiżance: 896 miligramów (19,1 proc. dziennego zapotrzebowania)
Dynia żołędziowa (zwana też kabaczkiem żołędziowym lub dynią pieprzową) to dynia zimowa bogata w potas a także dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin A i C oraz błonnika.

SZPINAK
Zawartość potasu na filiżankę szpinaku gotowanego: 839 miligramów (17,9 proc. dziennego zapotrzebowania)
Porcja szpinaku zapewnia prawie 18 proc. dziennego zapotrzebowania na potas, ale na tym nie kończą się zalety tego produktu. Szpinak jest bogaty w błonnik, żelazo, witaminy A, C i K oraz wapń.