
AWOKADO
Zawartość potasu w awokado: 690 miligramów (14,7 proc. dziennego zapotrzebowania)
W awokado znajdziesz prawie 15 proc. dziennego zapotrzebowania na potas a także 10 gramów błonnika i mnóstwo zdrowych tłuszczów.

SUSZONE MORELE
Zawartość potasu w 1/2 filiżanki: 755 miligramów (16,1 proc. dziennego zapotrzebowania)
Przekąska z suszonych moreli może zaspokoić ochotę na słodycze, dostarczając zastrzyk potasu. 1/2 szklanki suszonych owoców dostarcza 16 proc. dziennego zapotrzebowania na potas, a także prawie 5 gramów błonnika, który pomaga zachować uczucie sytości na dłużej.

FASOLA ZWYCZAJNA
Zawartość potasu w 1/2 filiżanki: 607 miligramów (12,9 proc. dziennego zapotrzebowania)
Oprócz dużej dawki potasu na porcję, fasola dostarcza również 10 gramów białka i 11 gramów błonnika, żelazo a także sporych ilości składników odżywczych, takich jak wapń, potas i magnez.

ŚLIWKI
Zawartość potasu w 1/2 szklanki: 635 miligramów (13,5 proc. dziennego zapotrzebowania)
Śliwki, zwłaszcza śliwki suszone, są znane jako naturalny lek na zaparcia. Ale nie tylko! Są również bogate w potas, błonnik, witaminę A, cholinę (o której wiadomo, że pomaga zarówno w zdrowiu mięśni, jak i mózgu) oraz związki roślinne, takie jak karoten, luteina i zeaksantyna, które mają właściwości przeciwutleniające.