13 z 22

fot. unsplash.com
NATKA PIETRUSZKI
Żelazo zawarte jest w natce pietruszki - 6mg/100g.
14 z 22

fot. unsplash.com
BROKUŁY
Żelazo w warzywach zawarte jest w brokułach - 4mg/100g.
15 z 22

fot. unsplash.com
BIAŁA FASOLA
Żelazo w 1/2 filiżanki - 4 mg
Fasola biała to pokarm bogaty w żelazo, ale również doskonałe źródło białka i błonnika pochodzenia roślinnego. Pół filiżanki porcji zawiera 10 gramów białka i 6 gramów błonnika.
16 z 22

fot. unsplash.com
FASOLA ZWYCZAJNA
Żelazo w 1/4 filiżanki - 3,8 mg
Oprócz dużej dawki żelaza na porcję, fasola dostarcza również 10 gramów białka i 11 gramów błonnika, a także sporych ilości składników odżywczych, takich jak wapń, potas i magnez.