
TOFU
Żelazo w 1/2 filiżanki - 3,4 mg
Tofu stanowi świetną opcję białka roślinnego dla tych, którzy chcą uniknąć mięsa, ponieważ dostarcza około 21 gramów na 1/2 szklanki i jest jednym z niewielu białek roślinnych uznawanych za "kompletne", co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasów potrzebne organizmowi do syntezy białek. Oprócz tego, że jest bogate w białko, tofu może dostarczyć około 17 proc. dziennej wartości żelaza.

SOCZEWICA
Żelazo w 1/2 szklanki - 3,3 mg
Soczewica to kolejne wartościowe roślinne źródło białka, błonnika i żelaza.

MIELONA WOŁOWINA
Żelazo w 85 g - 2,3 mg
Wszystkie kawałki wołowiny zawierają żelazo hemowe, ale jednym z najłatwiejszych i najtańszych sposobów uzyskania jak największej ilości żelaza jest mielona wołowina. Jeśli czujesz się odważny i naprawdę chcesz zastrzyku żelaza, jedzenie śledziony wołowej zapewni Ci 186 proc. dziennego zapotrzebowania! Ponieważ jednak dla większości może to nie być zbyt apetyczne, możesz pozostać przy mielonej wołowinie i nadal cieszyć się korzyściami płynącymi z żelaza hemowego.

JAJKA
Bogate w żelazo są również żółtka jaj. Największą zawartość mają w jaja indycze (4 mg/100g) oraz gęsie (ok. 3.8 mg/100g). Jajko kurze dostarcza ok. 2 mg/100g.