
FASOLA LIMA
Żelazo w 1/4 filiżanki - 3,4 mg
Fasola Lima to ciekawa odmiana tej rośliny, która zachwyca doskonałym smakiem. Zwana jest ona także fasolą maślaną. Fasola Lima jest bogata w żelazo - zapewnia 19 proc. dziennego zapotrzebowania w porcji - ale jest również pełna białka, błonnika i wapnia a także potasu.

ZIEMNIAKI CZERWONE TYPU "RUSSET"
Żelazo w średnim ziemniaku - 1,85 mg
Niezależnie od tego, czy robisz pieczone ziemniaki, domowe frytki czy placki ziemniaczane, czerwone ziemniaki mogą dostarczyć sporej dawki żelaza.

TUŃCZYK
Żelazo w puszce tuńczyka - 1,8 mg
Tuńczyk może zapewnić około 10 proc. dziennej wartości żelaza w jednej puszce, jest także niesamowitym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.

JAGNIĘCINA
Żelazo w 100 g mielonej jagnięciny - 1,75 mg
Żelazo można znaleźć niemal w każdej odmianie czerwonego mięsa, ale niektóre kawałki i zwierzęta zawierają go więcej niż inne. Aby uzyskać około 10 proc. dziennej wartości żelaza, warto sięgnąć po mieloną jagnięcinę. Podobnie jak w przypadku wołowiny, śledziona jagnięca jest organem zawierającym najwięcej żelaza, dostarczającym 183 proc. dziennej wartości.