Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Produkty light nie zawsze zdrowsze

Dominika Kiss-Orska
Fot. sxc
Czekolada w wersji light, pepsi także, do tego serek bez cukru i odtłuszczone mleko 0 proc. - dbający o szczupłą sylwetkę szukają takich produktów na sklepowych półkach.

Nie raz stając przed półką ze słodyczami, serkami, jogurtami mieliśmy dylemat, czy sięgnąć po jedzenie pyszne, ale tłuste, czy wybrać produkt niskosłodzony i odchudzony. I wielokrotnie, z bólem serca, idąc za głosem rozsądku sięgaliśmy po ten z magicznym napisem "light". Było warto?

- Jedzenie typu light ma o 30 proc. obniżoną wartość energetyczną - mówi prof. Roman Cichon, kierownik Katedry i Zakładu Żywienia i Dietetyki Collegium Medicum UMK. - Taka jest generalna zasada. Przede wszystkim obniża się zawartość tłuszczu. Jednak, by smak aż tak bardzo nie różnił się od naturalnego produktu, dodaje się do nich węglowodany. Po tym zabiegu mają tyle samo kalorii. Wartości się równoważą.

Szkodliwe substytuty
Cukry zastępowane są chemicznymi słodzikami. Co prawda, nie powodują one próchnicy, ale nadużywanie produktów dosładzanych chemią może być dla zdrowia szkodliwe.

- W napojach, czy przetworach owocowo-warzywnych ogranicza się cukier, ale zastępuje się go innymi składnikami. Na przykład do sławnej coca-coli light dodawane są aspartamy (E 951), które nie są dla organizmu bezpieczne. Zawsze płacimy za niższą energetyczność - przyznaje prof. Cichon. - Inne zamienniki cukru to poliole. Te w nadmiarze działają przeczyszczająco. Produkty sztucznie słodzone nie hamują apetytu, przez co jemy więcej.

Zatem zjedzenie kilku opakowań jedzenia light daje więcej kalorii niż zjedzenia jednego opakowania zwykłego produktu.

Można pomyśleć, że najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie produktów niskosłodzonych. - Trzeba jednak wiedzieć, że cukier jest naturalnym konserwantem i gdy go nie ma, używa się szkodliwych dla zdrowia utrwalaczy! Do wysokosłodzonych dżemów nie dodaje się zwykle środków przedłużających trwałość - tłumaczy prof. Cichon.

Light nie zawsze zdrowszy
Przy ograniczeniu węglowodanów czy tłuszczu trzeba dać jakiś składnik zastępujący, zwykle jest to syntetyk. - Obniżenie energetyczności osłabia jakość żywności. Ubytek jest zastępowany chemicznymi związkami zagęszczającymi i wypełniaczami, które zmniejszają przyswajanie wartości odżywczych przez organizm. Jedzenie beztłuszczowych produktów może więc wywołać choroby spowodowane brakiem witamin A, D, E i K. A to dlatego, że te witaminy rozpuszczają się w tłuszczu i jeśli go nie jemy, zmniejsza się ich przyswajalność - wyjaśnia profesor.

Ile tłuszczu w mleku?
- Odtłuszczone mleko jest bazą serków, kefirów, jogurtów light. Przy ich powstawaniu ogranicza się też ilość cukru. By były smakowitsze dodaje się mleko w proszku, co sprzyja tworzeniu się złego cholesterolu.

Wniosek płynie z tego prosty - lepiej jeść z umiarem, ale poczuć prawdziwe smaki mleka, dżemu, wędliny, zamiast jałowych płynów i kartonowych skojarzeń. A gdy mamy czas, to warto samodzielnie przygotować zdrowe i smaczne śniadanie lub deser z naturalnego jogurtu i owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska