
Najlepsze produkty o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie
Produkty o niskim indeksie glikemicznym są korzystne, ponieważ nie powodują skoków poziomu cukru we krwi. Dieta o niskim indeksem glikemicznym jest polecana szczególnie w przypadku insulinooporności, cukrzycy typu II, otyłości i nadwagi. Eksperci wskazują 10 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie - sprawdź >>>>>

Truskawki - indeks glikemiczny
Truskawki są idealne do zaspokojenia ochoty na słodycze, ponieważ są bogate w błonnik i mają mało kalorii, poprawiają metabolizm tłuszczu i hamują apetyt. Truskawki mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę - mają niski indeks glikemiczny (szacunkowy IG 40) - jednak należy pamiętać, że spożycie dużej porcji może podnieść glikemię. Badania dowodzą, że zawarte w truskawkach fizetyny zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań przy cukrzycy typu 1.

Łosoś - indeks glikemiczny
Drób, mięso czerwone oraz ryby mają w większości IG = 0
Łosoś jest bogaty w białko i nie zawiera węglowodanów, więc zapewni uczucie sytości bez skoków poziomu cukru we krwi. Brak skoku poziomu cukru oznacza, że nie nastąpi spadek, który sygnalizuje organizmowi, że potrzebuje więcej szybkiej energii (czyli cukru), więc nie będziesz tak skłonny do przejadania się rafinowanymi węglowodanami lub słodyczami, jak miałoby to miejsce w przypadku jedzenia, które podnosi poziom cukru we krwi. Łosoś dostarcza również kwasów tłuszczowych omega-3, które zmniejszają stany zapalne. To ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o odchudzanie, ponieważ stany zapalne utrudniają utratę wagi.

Jajka - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny = 0
Jajka są doskonałym wyborem, jeśli chodzi o zaspokojenie głodu, więc są idealne na odchudzanie. Im dłuższe uczucie sytości, tym mniejsze prawdopodobieństwo podjadania i przejadania się. Jajka są również świetnym źródłem choliny, a naukowcy odkryli, że cholina wyłącza geny odpowiedzialne za przyrost tłuszczu trzewnego.