
Kapusta - indeks glikemiczny
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym zalicza się m.in. warzywa zielone, takie jak kapusta biała, pekińska, włoska, czerwona a także chińska, czyli bok choy. Szacunkowy indeks glikemiczny = 1
Bok choy to nie tylko produkt o niskim indeksie glikemicznym, ale także niezwykle zdrowy i niskokaloryczny. Jedna filiżanka poszatkowanego bok choy ma zaledwie dziewięć kalorii i dostarcza gram białka. To idealny produkt do nasycenia, ponieważ możesz zjeść 10 filiżanek bok choy, aby dostarczyć mniej niż 100 kalorii. Ponadto bok choy jest doskonałym źródłem kwercetyny, która pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie, zapobiegając starzeniu się i ułatwiając utratę wagi.

Jogurt grecki - indeks glikemiczny
Szacunkowy indeks glikemiczny = 12
Jogurt grecki to nie tylko smaczna przekąska. Zawiera około 20 gramów białka i 146 kalorii w opakowaniu 200-gramowym. Badania sugerują, że spożywanie posiłku bogatego w białko może pomóc jeść mniej w ciągu dnia. Ponadto dobre dla organizmu bakterie jogurtu pomagają poprawić mikrobiom jelitowy, co - jak wykazano - pomaga w utracie wagi.

Orzechy - indeks glikemiczny
Szacunkowy indeks glikemiczny = 0-28
Wiele orzechów ma niską pozycję w indeksie glikemicznym, ponieważ mają mało węglowodanów. Orzechy są również niesamowicie sycące, ponieważ zawierają błonnik, białko i "dobre" nienasycone tłuszcze. Orzechy są idealną przekąską stabilizującą poziom cukru we krwi. Co ciekawe, chociaż orzechy są kaloryczne, badania wykazały, że osoby, które jadły dwie lub więcej porcji orzechów tygodniowo, miały o 31% mniejsze ryzyko przybrania na wadze w porównaniu z osobami, które nie jedzą orzechów lub jedzą je rzadko.

Pomidory - indeks glikemiczny
Szacunkowy indeks glikemiczny = 30
Pomidory to świetny owoc, który warto włączyć do swojej diety odchudzającej - przeciętny średniej wielkości czerwony pomidor ma zaledwie 22 kalorie i zawiera dużo wody, więc nasyci na długo. Pomidory są uważane za pokarm o dużej objętości, co pomaga powstrzymać apetyt. Są idealne do spożycia przed rozpoczęciem posiłku, ponieważ łagodzą głód.