Spis treści
Indeks glikemiczny (IG) - co to takiego?
Indeks glikemiczny wskazuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Punktem odniesienia jest zwykle glukoza, której indeks glikemiczny (IG) wynosi 100. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu.
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje nas o tym, jak gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu spożywczego.
Produkty o niskim indeksie glikemicznym są korzystne, ponieważ nie powodują skoków poziomu cukru we krwi.
To Cię teraz może zainteresować
- To oznacza burczenie, bulgotanie i przelewanie w brzuchu. Może być sygnałem choroby
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
- Dieta bez chleba - czy tak można schudnąć? To się dzieje, gdy nie jemy chleba
- Te części ciała za rzadko myjemy. Dermatolodzy mówią, co ile dni powinno się myć
Dieta o niskim indeksem glikemicznym - dla kogo?
Dieta o niskim indeksem glikemicznym jest polecana osobom, które chcą kontrolować poziom glukozy we krwi. Dieta ta sprawdzi się szczególnie w takich przypadkach, jak:
- insulinooporność,
- cukrzyca typu II,
- otyłość,
- nadwaga.
Produkty o indeksie od 0 do 50 mają niski IG - te należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu. Indeks od 51 do 69 mają produkty o średnim IG - wybieramy je od czasu do czasu zaś produkty o indeksie od 70 do 100 jemy sporadycznie - mają bowiem wysoki IG.
Te produkty mają niski indeks glikemiczny - one wspomagają odchudzanie
Eksperci wskazują 10 najlepszych produktów o niskim indeksie glikemicznym na odchudzanie. Sprawdź teraz, co warto jeść każdego dnia i jakie są korzyści ze spożywania poszczególnych produktów.