https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Profesor PAN: Jedzmy polskie owoce, to wymiar patriotyzmu [wideo]

TVN24/x-news
Jabłka mogą być wykorzystywane do produkcji cydru 5% alkoholu tańszego od wina
Jabłka mogą być wykorzystywane do produkcji cydru 5% alkoholu tańszego od wina freeimages.com
- Gospodarka Unii Europejskiej jest znaczne silniejsza i stabilniejsza od rosyjskiej, więc nie ma wątpliwości, komu sankcje bardziej zaszkodzą - przypomina profesor PAN i Collegium Civitas prof. Waldemar J. Dziak. Zaapelował, by sami Polacy kupowali więcej rodzimych warzyw i owoców, aby choć częściowo zrekompensować straty sadowników i rolników.

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
SANDIEGO

 Jeśli spożywanie polskich warzyw i owoców jest wymiarem patriotyzmu to czym jest sprowadzanie do Polski i kupowanie przez Polaków towarów produkowanych w innych krajach? 

 Dziwne kryteria obowiązują przy rozdawaniu profesorskich nominacji.  :unsure:
 
 Ps. Jedzenie polskich warzyw i owoców jest naprawdę zdrowe.  :)
G
Grzegorz

Panie profesorze wymiar patriotyzmu nie wyraża się tylko poprzez czyny, ale i myśli, i faktem jest że z poziomu embarga na Polskie owoce i warzywa można myśleć różnie, bo tak czy inaczej towar ten znajdzie swoich klientów, i jak nie zachodnie, to i wschodnie rynki zbytu. U mnie tam gdzie zamieszkuję władza rzuciła "kiełbasę przedwyborczą" w postaci skrzyń z jabłkami unijnymi, w związku z tym pochwalić się chciałem poniżej przepisem na szarlotkę, zwyczajną szarlotkę:

 

Składniki
50 dag mąki
kostka (25 dag)masła lub margaryny
1 jajko
2 żółtka
15 dag cukru pudru
2-4 łyżki gęstej śmietany
1 słój jabłek prażonych „Pińczów”
łyżka bułki tartej
cukier puder do posypania ciasta

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy. Dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać składniki ciasta, zlepić i na 2 godz. wstawić do lodówki. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka prażone ze słoika, posypać bułką tartą. Nakryć 2 plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem .Wstawić ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec aż się zrumieni. Wyjąć i posypać cukrem pudrem.

 

Życzę smacznego.

 

 

 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska