https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prognozy dla brojlerów i mięsa drobiowego nie są pomyślne

pixabay.com
Pierwszy kwartał 2016 nie będzie dobrym okresem dla producentów brojlerów. - Prawdopodobne, że ceny spadną z obecnych, i tak niskich już, poziomów. Co więcej, mogą równocześnie wzrosnąć koszty produkcji - analizuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Co jest zwiastunem spadku cen? Nadpodaż.Od stycznia do października nałożono o 84 miliony jaj wylęgowych więcej niż w analogicznym okresie w 2015. Ba, aż 45% różnicy dotyczy ostatnich trzech miesięcy. Według szacunków KRPDiP, jeśli taka sytuacja się utrzyma, liczba jaj poddanych inkubacji w 2016 będzie wyższa o około 100 milionów od liczby jaj nałożonych w ubiegłym roku.

 

Sprawdź również: Ministerstwo apeluje - chroń gospodarstwo przed ptasią grypą

 

Niewątpliwie wpływ na branżę ma ptasia grypa, a z nią - ograniczenie eksportu do krajów trzecich. Zamknięty będzie rynek RPA i Chin, przy czym ten ostatni - plus rynek Hongkongu - to około 5% naszego eksportu. Na ceny drobiu wpływają również taniejące ceny mięsa czerwonego. W koszyku przeciętnego konsumenta drób ustąpi nieco miejsca na rzecz mięsa czerwonego, co przełoży się na popyt - podkreśla KIPDiP.

 

Słabsza złotówka przełoży się na wzrost cen pasz, drożeć będzie śruta sojowa. Analitycy wskazują, że pocieszeniem może być fakt, że zyskujące w stosunku do złotego euro pozwoli więcej zarobić na eksporcie. Z drugiej jednak strony, przyniesie to korzyści dużym zakładom produkcyjnym, a nie producentom brojlerów.

 

Analiza Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, na podst. danych: GUS, MRIRW, NBP

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska