
Oto najciekawsze pomysły dzięki którym grillowanie okaże się prostsze, ale również pozwoli na odkrycie nowych smaków.

Poza walorami smakowymi uczty pod chmurką, warto zadbać aby nie wyrządziła ona szkody naszemu zdrowiu. Dlatego też pamiętajmy, aby kratka grilla była zawsze dokładnie oczyszczona, zarówno przed, jak i po użyciu.
Jak sobie ułatwić to zadanie?
Oblepione pręty łatwo doczyścimy dzięki prostym, domowym sposobom. Niezawodna w walce z przypalonym tłuszczem będzie mieszanka wody utlenionej i sody oczyszczonej. Sprawdzi się też połączenie wody, mydła i octu.

Kolejnym często szkodliwym dla zdrowia etapem grillowania jest proces rozpalania węgielków czy brykietu.
Jak temu zaradzić?
Zamiast podpałki, nasączonej toksycznymi substancjami, użyjmy tekturowej wytłaczanki na jajka i umieścimy w niej węgielki.

Odwiecznym dylematem podczas biesiad pod gołym niebem jest także sposób grillowania. Zatem - na tacce, w folii czy może jednak bezpośrednio na kratce?
Lepiej nie korzystać z produktów aluminiowych, ponieważ szkodliwy dla ludzkiego organizmu glin przenika do jedzenia. Bezpośrednie umieszczanie mięsa na kratce również jest odradzane. To wszystko przez kapiący tłuszcz, który w zetknięciu z rozżarzonym węglem uwalnia szkodliwe substancje. Zastępując aluminium koszyczkami ze stali nierdzewnej lub brytfankami wielokrotnego użytku, nie tylko przysłużymy się własnemu organizmowi, ale także planecie, ograniczając ilość śmieci pozostawionych po grillu.