
Jakie mięso najlepiej wrzucić na ruszt?
- Poza takimi klasykami jak karczek, kiełbasa czy krupniok można sięgnąć po produkty mięsne specjalnie skomponowane pod grillowe uczty. Odpowiednio dobrane mieszanki przypraw sprawiają, że tego typu wyroby w połączeniu z dymnym aromatem będą bogatsze w smaku niż tradycyjna kiełbasa. Zarówno smak, jak i zapach grillowanych specjałów, dodatkowo możemy urozmaicić dodając do brykietu czy węgla tymianek lub rozmaryn. Tlące się gałązki przypraw będą także świetnym „odstraszaczem” dla komarów, które nie przepadają za ich zapachem - Monika Berger, ekspert marki Berger.

Oczywiście grill to nie tylko sztuka przyrządzania mięsa, ale także chrupiąca papryka, cebula, marynowana cukinia, soczyste pieczarki i wiele innych warzyw, a także serów.
Najpopularniejszym kompromisem pomiędzy mięsnym, a warzywnym daniem jest oczywiście szaszłyk. Aby uniknąć nadpalenia szaszłykowych patyczków, pomocnym trikiem będzie zanurzanie ich na 15 minut w wodzie przed nabiciem składników. Za to stosując dwa patyczki zamiast jednego, ułatwimy życie obracającemu smakołyki nad żarem usztywniając całą konstrukcję dania.

Grill kojarzymy raczej z daniami przyrządzanymi na słono lub ostro, ciekawym elementem jednak może okazać się eksperymentowanie z owocami.
Najczęściej na grillu ląduje banan, który polany czekoladą będzie świetnym deserem na zakończenie uczty. Równie dobrze będą smakowały jabłka, gruszki, ananasy czy brzoskwinie, które po delikatnym grillowaniu mogą występować samodzielnie, bądź posłużyć jako uzupełnienie mięsnych dań.