5 z 12

fot. Agata Wodzień
Przepis na świąteczne pierniki
Teraz zabieramy się za drugą część składników potrzebnych do wykonania pierników. Rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki (świeże rozpoznamy po tym, że łatwo się kruszą). Mieszamy.
6 z 12

fot. Agata Wodzień
Przepis na świąteczne pierniki
Czas połączyć sypkie z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka-kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki (może być bez soku).
7 z 12

fot. Agata Wodzień
Przepis na świąteczne pierniki
Po wstępnym wymieszaniu łyżką, ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i wyrabiamy, żeby było gładkie.
8 z 12

fot. Agata Wodzień
Przepis na świąteczne pierniki
Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto. Na jaką grubość? Na jaką lubicie. Proponuję 0,5 cm.