
3. Dereń do 200 mg/100 g
Owoce derenia można spożywać na surowo, świetnie sprawdza się w postaci sosów do mięs. A po głównym daniu? Można zrobić z derenia dżemy, konfitury, soki i w końcu pyszne nalewki. W sklepach znajdziecie też cukierki z nadzieniem z derenia.

2. Rokitnik 1100 mg/100 g
Świeże owoce nie są jadalne. Można z nich jednak przygotować pyszne i bardzo zdrowe dżemy, konfitury i soki. W Polsce dziki krzew jest pod ochroną, więc należy szukać owoców z upraw. W naszym kraju nie jest to roślina popularna, choć zawiera blisko 200 pożytecznych składników.

1. Dzika róża - 1800 mg/100 g
Zwana przez dietetyków bombą witaminową. Absolutny rekordzista na rynku witaminy C, zawiera jej prawie 40 razy więcej niż cytryna! Z płatków wytwarza się prozdrowotny olejek różany, owoce świetnie nadają się na konfitury. Dziką różę powinni jednak unikać osoby chorujące na miażdżycę, po przebytym udarze lub zawale. Owoce sprzyjają powstawaniu zakrzepów.