
7. Chrzan 114 mg/100 g
Dodatek do mięs, jaj, kanapek, ogórków kiszonych, składnik sosów, sałatek. Świetnie sprawdza się jako składnik ćwikły, pikantnego dodatku do wędlin czy mięs.

6. Czerwona papryka 144 mg/100 g
Jedno z popularniejszych warzyw ostatnio w Polsce, dostępne w sklepach przez cały rok. Doskonały dodatek choćby do kanapek, sprawdza się także w kiszeniu. Najzdrowsza jest papryka surowa, ale także duszona lub pieczona zachowuje dużo składników odżywczych i w niewielkim stopniu ulega przemianom w procesie przetwarzania.

5. Natka pietruszki - 178 mg/100 g
Od wyboru do koloru w zastosowaniu w czasie naszej diety. Natka to świetny dodatek do rosołu, marynaty do mięs czy sosu czosnkowego, także makaronów, ryb i owoców morza. Ze świeżych listków można przygotować sałatkę.

4. Czarna porzeczka 183 mg/100 g
Popularny krzak w ogródkach działkowych. Owocami można się zajadać na surowo, a dodatkowo świetnie sprawdzają się w dżemach, sokach.