
Jak zrobić opłatek?
Opłatek - najważniejszy element wigilijnej wieczerzy - można kupić w wielu miejscach, ale można go też zrobić samodzielnie w domu. Sprawdź przepis na tradycyjny opłatek wigilijny i na opłatek bezglutenowy >>>>>

Czy dzieci mogą jeść opłatek?
Jeśli opłatek wykonany jest z mąki pszennej, można podać go niemowlęciu, które ukończyło 6 miesięcy, a jego dieta uwzględnia produkty glutenowe.

Przepis na opłatek wigilijny
OPŁATEK WIGILIJNY - PRZEPIS:
- 120 g mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- łyżka oleju.
Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pół szklanki wody oraz łyżkę oleju. Ciasto dokładnie wyrobić, by nie zawierało grudek. Rozrobioną masę wlać na rozgrzaną patelnię lub do gofrownicy. Piec, aż ciasto zabarwi się na żółto. Wystudzić. Po około trzech tygodniach opłatek zrobi się biały.

Opłatek bezglutenowy - przepis
Osoby uczulone na gluten lub chore na celiakię mogą przygotować opłatek bezglutenowy. Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić mąką bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną). Reszta przepisu na opłatek bezglutenowy wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnego opłatka.