Spis treści
Z czego jest zrobiony opłatek wigilijny? Oto składniki na opłatek
Opłatek to tak naprawdę bardzo cienki biały płatek chlebowy, przaśny (czyli niekwaszony i niesolony), wypiekany z białej mąki i wody bez dodatku drożdży. 1 gram opłatka ma 2 kalorie.
Opłatek tradycyjnie powinien być wypieczony z mąki i wody święconej. Można go też po wypieczeniu skropić wodą święconą lub zmówić modlitwę. Nazwa "opłatek" pochodzi od łacińskiego słowa oblatum, co znaczy "dar ofiarny".
Warto wiedzieć, że jeśli opłatek wykonany jest z mąki pszennej, można podać go niemowlęciu, które ukończyło 6 miesięcy a jego dieta uwzględnia produkty glutenowe.
- Tak odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych. Prosty trik, by rozpoznać słodkie owoce
- Najpiękniejsze wianki świąteczne na drzwi i stół. Zobacz modne pomysły na dekoracje
- Cynamon - przy tych schorzeniach lepiej go nie jeść. Oto skutki jedzenia cynamonu
- Grzane wino - właściwości. To się dzieje z organizmem, gdy je pijesz grzane wino
Opłatkiem zgodnie z tradycją dzielą się chrześcijanie nurtu katolickiego (należącego do rzymskokatolickiego), zgromadzeni przy stole wigilijnym. Podczas dzielenia się opłatkiem składamy sobie życzenia. Zwyczaj dzielenia się opłatkiem nie jest wyłącznie polski. Spotyka się go również na Słowacji, Litwie, Białorusi, Ukrainie, w Czechach i we Włoszech.
Prosty przepis na opłatek wigilijny - tak zrobisz opłatek w domu
Opłatek - jeden z najważniejszych elementów wieczerzy wigilijnej - można kupić w wielu miejscach. Najprościej to zrobić w kościele, cena opłatka to zwykle "co łaska". Opłatki wigilijne kupić można również w sklepach z dewocjonaliami, galeriach handlowych, od listonosza a także przez internet, np. na Allegro. Cena opłatków wigilijnych potrafi bardzo mocno się różnić - od 1-2 złotych aż do 50 złotych!
Opłatki, które trafiają do kościołów i są sprzedawane wiernym, najczęściej są wypiekane w specjalnych maszynach przez zakonnice. Księża przypominają, że sprzedający opłatki musi mieć przy sobie pisemne pozwolenie wydane przez parafię. Jeśli nie jest w stanie go pokazać, prawdopodobnie są one niepoświęcone.
Okazuje się, że opłatek wigilijny można zrobić samodzielnie w domu. Do pieczenia opłatka w domu można użyć gofrownicy lub patelni teflonowej.
OPŁATEK WIGILIJNY - PRZEPIS
Aby zrobić samodzielnie opłatek wigilijny, wystarczą dwa podstawowe składniki: wody oraz mąki zawierającej dużo glutenu.
Przepis na opłatek - składniki:
120 g mąki pszennej,
pół szklanki wody,
łyżka oleju.
Przepis na opłatek - wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać pół szklanki wody oraz łyżkę oleju. Ciasto dokładnie wyrobić, by nie zawierało grudek. Rozrobioną masę wlać na rozgrzaną patelnię lub do gofrownicy. Piec, aż ciasto zabarwi się na żółto. Wystudzić. Po około trzech tygodniach opłatek zrobi się biały.
WIGILIJNY OPŁATEK BEZGLUTENOWY - PRZEPIS
Osoby uczulone na gluten lub chore na celiakię mogą przygotować opłatek bezglutenowy. Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić mąką bezglutenową (niskobiałkową, ryżową lub białą gryczaną). Reszta przepisu na opłatek bezglutenowy wygląda identycznie jak w przypadku tradycyjnego opłatka.
Zakonnice wyrabiają ciasto na opłatki, używając wody święconej. Nie jest to jednak konieczne. Opłatek można skropić wodą święconą lub zmówić modlitwę.