Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Przepis na pierogi i pstrąga w ziołach po krajeńsku według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.

Zobacz również

Gorzów odpowiada na petycję w sprawie czipowania psów i kotów

Gorzów odpowiada na petycję w sprawie czipowania psów i kotów

Liderzy Stali na piątkę, a Falubaz zespołem na czwórkę. Oto nasze noty po derbach

Liderzy Stali na piątkę, a Falubaz zespołem na czwórkę. Oto nasze noty po derbach

Polecamy

Trzy polskie sztafety z olimpijskimi biletami. Biało-Czerwone szaleństwo na Bermudach

Trzy polskie sztafety z olimpijskimi biletami. Biało-Czerwone szaleństwo na Bermudach

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagiellonii, Lecha oraz Górnika

Nikt nie chce zdobyć mistrzostwa. Wpadki Jagiellonii, Lecha oraz Górnika

Kolejny hat-trick Cristiano Ronaldo w Arabii Saudyjskiej. Aż trudno je zliczyć WIDEO

Kolejny hat-trick Cristiano Ronaldo w Arabii Saudyjskiej. Aż trudno je zliczyć WIDEO