MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na shownews.pl.
Poprzednie
Przejdź na shownews.pl
Przesuń w prawo aby przejść na shownews.pl
Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Przepis na pierogi i pstrąga w ziołach po krajeńsku według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce

Pstrąg w ziołach po krajeńsku

Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.

Składniki
• 4 pstrągi
• 100 g masła
• ½ cebuli
• 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
• 1 garść natki pietruszki i cząbru
• 1 pęczek tymianku
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.

Zobacz również

Uwaga! Będą utrudnienia na ulicy Młodzowskiej w Radomsku

Uwaga! Będą utrudnienia na ulicy Młodzowskiej w Radomsku

Konkurs krasomówczy okraszony jadłem i napitkiem w Sielcu koło Żnina. Zgłoś się!

Konkurs krasomówczy okraszony jadłem i napitkiem w Sielcu koło Żnina. Zgłoś się!

Polecamy

Jechał porshe w Strzelnie o wiele za szybko. Stracił prawo jazdy

Jechał porshe w Strzelnie o wiele za szybko. Stracił prawo jazdy

Mieszkaniec Chełmna zaatakował nożem ratowników, którzy przyjechali udzielić pomocy

Mieszkaniec Chełmna zaatakował nożem ratowników, którzy przyjechali udzielić pomocy

GIS 24.05: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 24.05: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu