Uczniowie szkół z województwa kujawsko-pomorskiego mieli okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych oraz poznać tradycje kulinarne swojego regionu. Zajęcia poprowadziły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Wisienki” z Wiśniewki – uczestniczki projektu „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”, realizowanego przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Warsztaty, ze względu na pandemię, zostały przeprowadzone w szkołach podstawowych i gastronomicznych w formule on-line. Ich celem było przekazanie najmłodszym mieszkańcom regionu oraz przyszłym kucharzom i restauratorom wiedzy na temat produktów lokalnych i tradycyjnych oraz wskazanie, jakie korzyści niesie za sobą wykorzystanie ich w nowoczesnej kuchni.
– Ważnym elementem działalności Kół Gospodyń Wiejskich jest promowanie dziedzictwa kulturowego swojego regionu wśród jego mieszkańców, zwłaszcza pod kątem kształtowania postaw młodych ludzi wobec lokalnych zasobów oraz upowszechniania i przekazywania tej wiedzy dalej. Na terenach wiejskich, obok kół oraz osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, mało kto promuje i wykorzystuje produkty lokalne. Stąd narodził się pomysł, by nie tylko wśród członków kół gospodyń wiejskich, ale także wśród młodzieży upowszechniać wiedzę na temat produktów lokalnych i tradycyjnych. To również sposób na to, aby zapoznać ich z dziedzictwem kulinarnym swego regionu – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, organizatora projektu.
Wyzwanie, jakim jest realizacja warsztatów kulinarnych dla dzieci i młodzieży, podjęły członkinie KGW „Wisienki” z Wiśniewki. Koło od blisko 70 lat nie tylko aktywnie działa na rzecz promowania lokalnych tradycji kulinarnych, ale także angażuje się w liczne konkursy, w których zdobywa nagrody i wyróżnienia za przygotowywane potrawy. Jedną z nich jest gęś nadziewana jabłkami. Bogata tradycja działalności tego koła przekłada się na aktywną działalność wśród młodszych mieszkanek okolicznych wsi, a także przekazywanie kolejnym pokoleniom lokalnych tradycji.
Podczas warsztatów członkinie koła postanowiły podzielić się z uczniami swoimi przepisami na dwa tradycyjne dania, których przepisy przekazywane są w ich rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich
Zanim KGW z Wiśniewki przeprowadziło warsztaty dla uczniów, razem z 17 kołami z woj. kujawsko-pomorskiego wzięło udział w szkoleniach on-line realizowanych w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Udział w szkoleniu był dla kół okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu m.in. znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych, dziedzictwa regionalnego, krajowych i unijnych systemów jakości żywności, istoty krótkich łańcuchów dostaw, a za ich pośrednictwem promocji produktów, a także możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz poszukiwania źródeł finansowania działalności kół.
Rozszerzoną tematykę szkoleń dla Kół Gospodyń Wiejskich można znaleźć w nowej edycji Poradnika dla Kół Gospodyń Wiejskich wydanego przez Fundację EFRWP w 2021 roku.
Zobacz przepisy na pstrąga w ziołach po krajeńsku i pierogi z wiśniami lub kapustą kiszoną z borowikami w galerii zdjęć
