1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Przepisy na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce >>>

2 z 5
Jednym z tych przepisów są pierogi – w wersji wytrawnej jako...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pierogi z wiśniami

Jednym z tych przepisów są pierogi – w wersji wytrawnej jako główne danie obiadowe, czyli z kapusta i borowikami oraz na słodko, jako forma deseru z wiśniami, z których słyną okoliczne sady.

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka oleju
• ½ kg wiśni wypestkowanych
• 100 g cukru

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

W międzyczasie wydrylować wiśnie. Zasypać je cukrem. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z wiejską śmietaną.

3 z 5
Składniki...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.

4 z 5
Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pstrąg w ziołach po krajeńsku

Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.

Składniki
• 4 pstrągi
• 100 g masła
• ½ cebuli
• 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
• 1 garść natki pietruszki i cząbru
• 1 pęczek tymianku
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem"  przy Galerii Grudziądzkiej

Tak wyglądał wiosenny piknik "Ekodzień z pomysłem" przy Galerii Grudziądzkiej

Zobacz również

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Enea Bydgoszcz Triathlon Pod Dachem - finałowa edycja sezonu 2024/25. Mamy zdjęcia

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki