
Przepisy na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce >>>

Pierogi z wiśniami
Jednym z tych przepisów są pierogi – w wersji wytrawnej jako główne danie obiadowe, czyli z kapusta i borowikami oraz na słodko, jako forma deseru z wiśniami, z których słyną okoliczne sady.
Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka oleju
• ½ kg wiśni wypestkowanych
• 100 g cukru
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.
W międzyczasie wydrylować wiśnie. Zasypać je cukrem. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z wiejską śmietaną.

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.
Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.

Pstrąg w ziołach po krajeńsku
Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.
Składniki
• 4 pstrągi
• 100 g masła
• ½ cebuli
• 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
• 1 garść natki pietruszki i cząbru
• 1 pęczek tymianku
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.