1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Przepisy na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce >>>

2 z 5
Jednym z tych przepisów są pierogi – w wersji wytrawnej jako...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pierogi z wiśniami

Jednym z tych przepisów są pierogi – w wersji wytrawnej jako główne danie obiadowe, czyli z kapusta i borowikami oraz na słodko, jako forma deseru z wiśniami, z których słyną okoliczne sady.

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka oleju
• ½ kg wiśni wypestkowanych
• 100 g cukru

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

W międzyczasie wydrylować wiśnie. Zasypać je cukrem. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z wiejską śmietaną.

3 z 5
Składniki...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.

4 z 5
Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Pstrąg w ziołach po krajeńsku

Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.

Składniki
• 4 pstrągi
• 100 g masła
• ½ cebuli
• 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
• 1 garść natki pietruszki i cząbru
• 1 pęczek tymianku
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Zobacz również

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

II Ogólnopolski Festiwal Chóralny "O Złotą Kulę Atlasa" w Pałacu Lubostroń

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim