
Uszka to jedno z tradycyjnych dań bożonarodzeniowych. Są to niewielkie przypominające uszy pierogi, które wypełnione farszem dodajemy do wigilijnego czerwonego barszczu. Jednak jak je przygotować? Szczegóły już na kolejnych zdjęciach.

Co jest potrzebne do przygotowania uszek?
By stworzyć idealne uszka potrzebujemy zaledwie trzech, bardzo prostych składników, które na pewno mamy w domu. Wśród nich są:
[lista]
[*] mąka
[*] letnia woda
[*] sól
[/lista]

Przygotowanie ciasta do uszek
O tym, że przyrządzenie uszek jest banalne świadczą już same składniki, jednak jak je wykorzystać? Na samym początku musimy przygotować sobie na blacie kopczyk mąki (ilość uzależniona od tego ile chcemy uszek), do której dodajemy szczyptę soli, a następnie robiąc lekkie wgłębienie na środku dodajemy odrobinę ciepłej wody. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, nieprzesadnie się klejącej do dłoni masy (jeśli się klei prawdopodobnie jest za dużo wody). Wiele gospodyń do ciasta dodaje jajko, jednak nie jest to najlepsza praktyka, ponieważ utwardza ono ciasto.

Magda Gessler poleca to zrobić z ciastem uszek, by smakowało obłędnie
Kiedy uda nam się zrobić ciasto, tutaj jest miejsce na sekretne posunięcie, które w swojej kuchni wykorzystuje Magda Gessler. Mianowicie w czasie przyrządzania ciasta do piekarnika bądź mikrofali stawia ona pustą szklaną miskę, która musi się odpowiednio nagrzać. Po zakończeniu pracy z ciastem umieszcza je pod nią do odpoczynku. Pomaga to przy późniejszej pracy, ponieważ masa przestaje być ciągnąca i sprężysta, co stanowczo przeszkadzałoby przy rozwałkowywaniu.