
Sałatka z serem Halloumi i grillowaną papryką (4 porcje)
Składniki:
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
750 g sera Halloumi
oliwa
1 opakowanie rukoli
1 zielona sałata
ocet winny z czerwonego wina lub balsamiczny
sól morska i czarny pieprz
1 puszka/słoik czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 250 stopni. Wydrąż papryki i każdą z nich pokrój na 4 części. Ułóż je na blasze skórką do góry i piecz do momentu aż skórka będzie lekko przypalona. Kiedy wystygnie zdejmij skórkę, a miąższ pokrój na paseczki. Pokrój ser na plastry grubości 1/2 cm i podsmaż na patelni grillowej na oliwie około 2 minuty z każdej strony. Następnie wyłóż liście sałaty na półmisek, skrop je oliwą i octem oraz dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i udekoruj oliwkami oraz ziarnami słonecznika.
Węglowodany 7 g netto
Ładunek glikemiczny 1
Ocet zawsze obniża IG potrawy