Przepisy na potrawy wigilijne - tradycyjne, ale dietetyczne. Zobacz, jak przygotować 12 świątecznych dań
Jak "odchudzić" wigilijne potrawy - radzi dietetyczka. Przepisy na 12 tradycyjnych dań w nowej wersji
Pierogi z mąki pełnoziarnistej z kapustą i grzybami
Do przyrządzenia ciasta wykorzystamy mąkę razową. Takie pierogi są doskonałym źródłem skrobi i zawierają znikome ilości tłuszczu.
Przepis na 4 porcje ( 4 x 8 szt. pierogów) - 1 porcja: 328 kcal
Ciasto:
· 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
· 3/4 szklanki ciepłej wody
· 1 łyżeczka miękkiego masła Farsz:
· 250 g kapusty kiszonej
· 1 średnia cebula
· 20 g suszonych grzybów
Przygotowanie farszu: na oleju należy zeszklić drobno pokrojoną cebulkę, dodać posiekaną kapustę, pokrojone/rozkruszone grzyby, odrobinę wody i dusić na wolnym ogniu około pół godziny, całość doprawić pieprzem.
Przygotowanie ciasta: z mąki, masła, szczypty soli i wody dodawanej powoli zagniatamy ciasto, które powinno mieć miękką gumową konsystencję. Ciasto należy rozwałkować. Wycinamy koła szklanką. Na każde kółko nakładamy pełną łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy dokładnie brzegi pieroga. Pierogi gotować w dużej ilości osolonej wody, około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Warto pamiętać! Zamiast dodawać niepotrzebnych kalorii do naszego dania w postaci zasmażanej cebuli, skwarków bądź śmietany wybierzmy oliwę z oliwek. Możemy wybrać oliwę aromatyzowaną – z posmakiem oregano, cytryny, papryki czy czosnku i właśnie nią skrapiamy nasze pierogi.