
Najlepsze przepisy na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Tradycyjne i oryginalne przepisy na Święta. Na stronie znajdziesz tradycyjne przepisy kulinarne na dania, którymi zaskoczysz wszystkich gości.
![Zupa grzybowa [przepis na święta]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2c/95/5679405782596_o_xlarge.jpg)
Zupa grzybowa [przepis na święta]
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/riuJXYuKq90" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Śledzie w zalewie korzennej [przepis na święta]
Składniki na 1 porcję:
• 120 g solonych filetów śledziowych
• przyprawa korzenna, marki CYKORIA
• goździk, marki CYKORIA
• cynamon, marki CYKORIA
• ziele angielskie, marki CYKORIA
• liść laurowy, marki CYKORIA
• gorczyca, marki CYKORIA
• sól
• ocet winny
• miód
• cebula biała i fioletowa
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• olej
• świeżo mielony pieprz
• świeży koperek bądź natka pietruszki
Moczone przez kilka godzin w wodzie filety śledziowe kroimy w języczki. Wrzucamy do miseczki, mieszamy z pokrojonymi w cieniutkie krążki cebulami białą i fioletową. Doprawiamy solidną porcją goździka, cynamonu i przyprawy korzennej, dodajemy też liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę, sól i ocet winny oraz odrobinę oleju i przegotowanej wody. Następnie zalewamy czerwonym, wytrawnym winem i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki układamy śledzia na talerzu, delikatnie skrapiamy olejem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ozdabiamy świeżym koperkiem bądź pietruszką.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/-hAu6ZcGXMI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Łosoś ze skorupką ziołową (chrust ziołowy) z duetem fasolki szparagowej i sosem szpinakowym
Składniki na 1 porcję:
• 100-120 g filetu z łososia, marki IKEA
• 80 g masła
• 50 g bułki tartej
• sól morska, pieprz cytrynowy
• świeże zioła: tymianek, rozmaryn, koper, kolendra
• gałka muszkatołowa
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• fasolka szparagowa żółta i zielona (po 80 g)
• cytryna
• garść (100 g) liści szpinaku
• 50 g śmietany (30 proc.)
Jeśli mamy mrożonego łososia, najpierw musimy go rozmrozić. Następnie rybę doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym, grubo posypujemy posiekanym świeżym tymiankiem. Odstawiamy na bok. Z masła, tartej bułki oraz mocno rozdrobnionych czosnku, tymianku i rozmarynu przygotowujemy pastę, którą nakładamy na połowę kawałka ryby. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni Celsjusza na 10 minut; tyle czasu powinno wystarczyć, by skorupka zarumieniła się, a ryba pozostała soczysta. Jeśli uznamy, że po tym czasie nie jest jeszcze dostatecznie zarumieniona, potrzymajmy łososia w piekarniku chwilę dłużej, pilnując jednak, by się nie przesuszył.
Fasolki gotujemy razem, w wodzie z solą i odrobiną masła, dbając by się nie rozgotowały; mają być al dente, czyli lekko twardawe. Wykładamy na talerz rybę, odcedzoną fasolkę i gotowane ziemniaki, ozdabiamy plastrem cytryny, lekko przypalonej na patelni, co nada jej interesujący brązowawy kolor. Na koniec dodajemy sos szpinakowy. Przygotowujemy go szkląc na maśle bardzo drobno posiekaną cebulę, z dodatkiem czosnku. Następnie dodajemy do nich garść liści szpinaku, przesmażamy przez chwilę, zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę, sól, odrobinę gałki muszkatołowej, jeśli lubimy – także troszkę parmezanu. Całość ozdabiamy tymiankiem.