
Tych warzyw i owoców nie przechowuj razem
Przechowywanie niektórych owoców i warzyw obok siebie może sprawiać, że jedzenie szybciej się psuje, traci smak i wartości odżywcze. Jak przechowywać jedzenie, by dłużej zachowało świeżość i smak? Sprawdź kilka trików i sprawdzonych sposobów w naszej galerii.

Dlaczego cebula gnije?
Cebula ma długi okres przydatności do spożycia, podobnie jak ziemniaki, dlatego często te warzywa są przechowywane razem. Okazuje się, że to błąd! Ziemniaki wytwarzają niewielką ilość etylenu, dlatego cebula w ich pobliżu zacznie szybciej kiełkować, a nawet mogą pojawić się grzyby powodujące gnicie. Cebula zaś wydziela wilgoć i gazy, które przyspieszają kiełkowanie i psucie ziemniaków. Cebula przechowywana oddzielnie wytrzyma 1 miesiąc w spiżarni, 2 miesiące w lodówce i 10-12 miesięcy w zamrażarce. Ponieważ ma dłuższy okres przydatności do spożycia w lodówce w porównaniu z ziemniakami, najlepiej przechowywać cebulę właśnie tam.

Dlaczego marchewka gnije?
Po wystawieniu na działanie etylenu, marchew zacznie nabierać gorzkiego smaku. Marchew wytrzyma 2-3 tygodnie w lodówce, ale po wystawieniu na działanie etylenu gorzki smak pojawi się po dwóch tygodniach. Marchewki można przechowywać w zamrażarce od 10 do 12 miesięcy.

Dlaczego ogórki gniją?
Ogórki są bardzo wrażliwe na etylen. Będą szybciej żółknąć i psuć się zwłaszcza w pobliżu bananów, melonów lub pomidorów. Ogórki przetrwają 4-6 dni w lodówce. Nie zaleca się zamrażania ogórków.