https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przez to warzywa gniją szybciej i tracą swoje właściwości! Tych owoców i warzyw nie przechowuj razem [15.05.2025]

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Przechowywanie niektórych owoców i warzyw obok siebie może sprawiać, że jedzenie szybciej się psuje, traci smak i wartości odżywcze. Jak przechowywać jedzenie, by dłużej zachowało świeżość i smak? Sprawdź kilka trików i sprawdzonych sposobów w naszej galerii.
Przechowywanie niektórych owoców i warzyw obok siebie może sprawiać, że jedzenie szybciej się psuje, traci smak i wartości odżywcze. Jak przechowywać jedzenie, by dłużej zachowało świeżość i smak? Sprawdź kilka trików i sprawdzonych sposobów w naszej galerii. unsplash.com
Co chroni warzywa i owoce przed gniciem? Często zdarza się, że warzywa nawet kilka dni po kupieniu tracą świeżość, smak i wartości odżywcze. Przyczyną może być częsty błąd w sposobie przechowywania. Niektóre warzywa nie powinny być wkładane do lodówki. Są też takie, których połączenie przyspiesza proces gnicia. Sprawdź, jakich warzyw i owoców nie przechowywać obok siebie.

Spis treści

Etylen - takie warzywa i owoce wydzielają gaz

Wiele osób nie ma świadomości, jak ważny jest sposób przechowywania warzyw, by dłużej pozostały świeże, pełne smaku i wartości.

Niektóre warzywa wydzielają etylen - gaz, który przyspiesza dojrzewanie. Może to być przydatne, jeśli zależy nam, aby owoce szybciej dojrzały. Jednak staje się to problemem jeśli chodzi przechowywanie produktów obok siebie. Etylen może przyspieszać gnicie warzyw a tym samym pozbawiać je cennych wartości i smaku.

Etylen to naturalny produkt procesu dojrzewania wielu owoców i warzyw. Jego obecność nie jest niczym niezwykłym. Warto jednak wiedzieć, które warzywa i owoce wydzielają etylen oraz które są na niego szczególnie wrażliwe. Dzięki temu jedzenie przestanie psuć się tak szybko!

Tak przechowywać warzywa i owoce, by nie psuły się zbyt szybko

Przechowywanie niektórych owoców i warzyw obok siebie może sprawiać, że jedzenie szybciej się psuje, traci smak i wartości odżywcze.

Kluczową kwestią jest oddzielanie produktów wydzielających etylen od tych, które są na niego wrażliwe. Idealnym rozwiązaniem jest przechowywanie warzyw i owoców wydzielających etylen na blacie kuchennym, a tych wrażliwych na ten gaz - w lodówce. Taki podział pozwoli zachować świeżość i wartości odżywcze przechowywanej żywności na dłużej.

Nie zawsze mamy jednak możliwość, by tak segregować produkty w domu, jednak warto pamiętać, że przechowywanie ziemniaków z cebulą lub jabłek obok warzyw może przyspieszyć ich gnicie.

Tych warzyw i owoców nie przechowuj razem

Które warzywa i owoce nie powinny być trzymane obok siebie? Jak przechowywać jedzenie, by dłużej zachowało świeżość i smak? Sprawdź kilka trików i sprawdzonych sposobów w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska