
Niewielkie błędy związane z przechowywaniem warzyw sprawiają, że wydzielany przez nie etylen może zniszczyć inne produkty w pobliżu. Niektóre warzywa nie powinny być przechowywane razem. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie.
Które warzywa nie powinny leżeć obok siebie? Sprawdź koniecznie w naszej galerii >>>>>

Ziemniaki uwalniają bardzo małą ilość etylenu
Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) uwalniają bardzo małą ilość etylenu. Wskaźnik etylenu wzrośnie, jeśli ziemniaki zostaną schłodzone, rozcięte lub zaczną się rozkładać. Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen.
Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia. Mogą wytrzymać w spiżarni od 1 do 2 miesięcy, czyli w rzeczywistości dłużej niż okres przechowywania od 1 do 2 tygodni w lodówce. Właściwie zaleca się przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej. Ziemniaki można zamrażać przez 10 do 12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy są już ugotowane.

Cebula ma długi okres przydatności do spożycia
Cebula ma długi okres przydatności do spożycia, podobnie jak ziemniaki, dlatego wiele osób ma tendencję do przechowywania tych warzyw razem. Jednakże, ponieważ ziemniaki wytwarzają niewielką ilość etylenu, cebula zacznie kiełkować, a nawet pojawią się grzyby powodujące gnicie.
Cebula przechowywana oddzielnie wytrzyma 1 miesiąc w spiżarni, 2 miesiące w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce. Ponieważ ma dłuższy okres przydatności do spożycia w lodówce w porównaniu z ziemniakami, najlepiej przechowywać cebulę właśnie tam.

Przez etylen marchew zacznie nabierać gorzkiego smaku
Po wystawieniu na działanie etylenu, marchew zacznie nabierać gorzkiego smaku.
Podczas gdy marchew wytrzyma do 2 do 3 tygodni w lodówce, po wystawieniu na działanie etylenu gorzki smak pojawi się po dwóch tygodniach. Marchewki można przechowywać w zamrażarce od 10 do 12 miesięcy.