
Ogórki są bardzo wrażliwe na etylen
Ogórki są bardzo wrażliwe na etylen. Pod jego wpływem będą szybciej żółknąć i psuć się. Szczególnie będzie to widoczne w pobliżu bananów, melonów lub pomidorów.
Ogórki przetrwają 4 do 6 dni w lodówce. Nie zaleca się zamrażania ogórków.

Produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym tempie
Produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym tempie, można je więc przechowywać w spiżarni do 7 dni po osiągnięciu dojrzałości. Jednakże, ponieważ narażenie na etylen może negatywnie wpłynąć na wiele innych owoców i warzyw, zdecydowanie zaleca się przechowywanie pomidorów samych w koszyku.
Co zaskakujące, nie zaleca się przechowywania ich w lodówce, ponieważ może to wpłynąć na smak. Aby przetrwały dłużej, pomidory można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące.

Etylen skraca przydatność do spożycia brokułów o 50 procent
W przypadku wystawiania brokułów na działanie etylenu, okres przydatności do spożycia skraca się o 50 procent. Różyczki brokułów zaczną żółknąć. Przechowywane osobno brokuły wytrzymują w lodówce 3 do 5 dni. Brokuły mogą być przechowywane w zamrażarce do 10 do 12 miesięcy, więc zamrażanie może być najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości tego warzywa.

Kalafior jest bardzo wrażliwy na etylen
Podobnie jak brokuły, kalafior jest bardzo wrażliwy na etylen. Warzywo zacznie żółknąć, a liście odkleją się od szypułek, dlatego zdecydowanie zaleca się przechowywanie go z dala od producentów etylenu, takich jak jabłka, melony i pomidory. Kalafior i brokuły mają podobny okres przydatności do spożycia – tylko 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.