
Dynie mogą są bardzo wrażliwe na etylen!
Dynie mogą wyglądać twardo na zewnątrz, ale są bardzo wrażliwe na etylen! Wszystkie rodzaje dyni dojrzewają szybko w pobliżu produktów spożywczych produkujących etylen. Dynie można przechowywać 2-3 miesiące w spiżarni lub 3 do 5 miesięcy w lodówce.

Chociaż niektóre rodzaje warzyw liściastych mogą wytrzymać dłużej niż inne, większość jest bardzo wrażliwa na etylen. W niektórych miejscach sałata rzymska czy szpinak odbarwią się, a nawet będą mieć plamy. Robiąc sałatkę składającą się z zielonych liści i produktów wytwarzających etylen (jak jabłka lub pomidory), rozsądnym rozwiązaniem będzie zrobienie sałatki świeżej i spożywanej w ciągu dnia, aby uzyskać najlepszą jakość.

Etylen przyspiesza drewnienie szparagów
Etylen przyspiesza drewnienie szparagów, powoduje też żółknięcie warzyw. Szparagi należy zawsze przechowywać w lodówce, gdzie wytrzymają od 3 do 4 dni. W zamrażarce wytrzymają znacznie dłużej (do 5 miesięcy).

Brukselka może wytwarzać niewielki procent etylenu
Chociaż brukselka może wytwarzać niewielki procent etylenu w porównaniu z innymi warzywami zielonymi lub liściastymi, jest bardziej wrażliwa na etylen niż cokolwiek innego. Odsłonięte brukselki zaczną żółknąć, a niektóre liście oderwą się. Przechowywane oddzielnie brukselki mają podobny okres trwałości do brokułów: 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.