
Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
FROSTA BYDGOSZCZ
Z kolei Frosta, znany producent mrożonek rybnych, w swoim bydgoskim zakładzie, otworzyła typową stołówkę dla pracowników. Działa od listopada zeszłego roku.
- Jest czynna przez cały tydzień, w godz. 8:00 - 18.00. Serwuje obiady w cenie 5 zł, a resztę kosztów pokrywa firma - informuje Aleksandra Wysocka, marketing manager w firmie Frosta. - W skład zestawu obiadowego wchodzi zupa, drugie danie oraz napój. Menu jest zróżnicowane i zmienia się codziennie. Pracownicy mogą wybierać między potrawami mięsnymi, jarskimi, a także sięgać po propozycje dietetyczne.
Szczególnie z myślą o osobach rozpoczynających zmianę od godziny 06:00, stołówka Forsty oferuje śniadania, m.in. na ciepło, co pozwala zjeść solidny posiłek, który doda im energii do pracy na cały dzień. W ciągu dnia, na terenie kantyny pracownicy mogą spożywać również własne posiłki. Istnieje także możliwość zakupienia obiadów na wynos.
W tej stołówce cyklicznie organizowane są również akcje typu „live cooking”, podczas których zatrudnieni mają okazję spróbować ciekawych potraw, np. burgerów czy dań kuchni azjatyckiej, przygotowywanych na miejscu przez kucharza.

Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
PESA BYDGOSZCZ
Na terenie obiektów należących do fabryki Pesy od lat działa bar dla pracowników.
- On tutaj był przed Pesą, gdy jeszcze istniał Zakład Naprawczy Taboru Kolejowego - wspomina Maciej Grześkowiak, rzecznik bydgoskiej firmy, która produkuje pojazdy szynowe. - Bar prowadzi od lat, z sercem, ta sama osoba, pani Jola. Dziś pracownicy mogą tam, za naprawdę małe pieniądze, zjeść coś ciepłego i przede wszystkim domowego. Menu pani Joli, z przeważnie polskimi akcentami, cieszy się dużym powodzeniem.

Przez żołądek do serca. Tak bydgoskie firmy karmią pracowników [lista, menu]
IKEA BYDGOSZCZ
Kantyny pracownicze proponuje Ikea.
- Działają we wszystkich naszych sklepach, między innymi w kujawsko-pomorskim - informuje Krzysztof Janiak z biura prasowego Ikea Retail w Polsce. - Serwujemy w nich śniadania, obiady i kolacje. W ramach benefitów pracowniczych, szwedzka sieć meblarska dofinansowuje obiady każdemu zatrudnionemu.