Składniki na 1 porcję:
• 200 g mięsa z piersi kurczaka
• 150 g bukietu warzywnego: kalafiora, brokuła i marchwi, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 150 g śmietany 30 proc.
• bulion
• 20 g mąki
• 80 g masła
• 1 cebula
• sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, świeże zioła: tymianek, pietruszka, oregano
Umytą i oczyszczoną z żyłek i tłuszczu pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę. Mięso marynujemy słodką papryką, czosnkiem i rozdrobnionymi ziołami, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i odstawiamy na kilka godzin.
Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na maśle, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie zeszklona – bukiet warzyw oraz posiekany tymianek i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, podlewamy bulionem, dusimy około 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę i dalej dusimy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zaciągnąć go zacierką z masła i mąki, dodając ją powoli, by nie utworzyły się grudki. Można też dusić ragout tak długo, aż sos osiągnie właściwą konsystencję. Gotową potrawę wykładamy na talerz i ozdabiamy cząstkami gotowanych brokułów oraz ziołami.