Restauracja "Szafran" mieści się w centrum Łodzi w pofabrycznym budynku położonym przy słynnej ulicy Piotrkowskiej. Lokal prowadzi Sylwia i pochodząca z Ukrainy Polina.
Restauracja serwująca mieszankę najlepszych narodowych kuchni: gruzińskiej, rosyjskiej, czy nawet uzbeckiej, mogłaby cieszyć się sporą popularnością. Sprzyjało temu również dogodne położenie "Szafranu". Niestety już na starcie przedsięwzięcia pojawiły się przeszkody.
Zobacz wideo: Magda Gessler o Kuchennych Rewolucjach.
- "Szafran" odwiedzała niewielka liczba gości, brak dochodów nie pozwolił więc na dalsze inwestycje, a właścicielki czuły się rozczarowane. Sylwia musiała pomagać w kuchni, Polina zarabiała tylko tyle, by opłacić bilet miesięczny na komunikację publiczną i domagała się wglądu w rozliczenia kosztów. Brak dochodów i zmęczenie pracą fatalnie wpłynął na obie kobiety, które nie potrafiły poradzić sobie z narastającymi problemami. Wezwały więc na pomoc Magdę Gessler - czytamy w zapowiedzi odcinka.
Restauracja Wałkowane. Co się zmieniło?
Restauracja Wałkowane mieści się w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 217.
Po Kuchennych Rewolucjach Szafran to już Wałkowane - restauracja, a właściwie pierogarnia. Nadal można było zjeść różne rodzaje pierogów, w tym m.in. pielmieni oraz wareniki kozackie. Zmienił się wystrój restauracji. Teraz jest w niej bardziej kolorowo. We wnętrzu dominował pomarańcz, czerwień, żółć i zieleń oraz liczne akcenty kwiatowe.
Nie pomogła nawet Magda Gessler. Te restauracje są zamknięte po Kuchennych rewolucjach [lista]
Gdy Magda Gessler wróciła dania, które zaserwowano, jej zdaniem były nieświeże i niesmaczne. Restauratorka nie zaakceptowała tej rewolucji.
Fani programu dotarli do informacji, że lokal splajtował jeszcze przed emisją poświęconego mu odcinka.
Dziewczyny zamknęły restaurację na początku roku” – napisała jedna z internautek na Facebooku „Kuchennych rewolucji”. Informację potwierdził również portal „jemy w Łodzi”.