
Pulpety z gruszką? Brzmi ciekawie
Ktoś z Was słyszał o połączeniu mięsa z gruszką? Proponujemy pulpety, których smak zaskoczy niejedno podniebienie. 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego wymieszać z 4 łyżkami bułki tartej, jednym jajkiem, startą cebulą, łyżeczką pieprzu, szczyptą soli i szczyptą imbiru. Do masy dodać startą gruszkę. Smażyć do momentu zarumienienia.

Gruszki w piekarniku
Gruszki doskonale łączą się z miodem. Warto wykorzystać ten duet i stworzyć pieczone gruszki. Kilka gruszek przekroić na pół, wydrążyć gniazda, oprószyć owoce cynamonem, wanilią i imbirem. 2 łyżki śmietanki 30 proc. połączyć z 2 łyżkami miodu, dodać garść posiekanych orzechów. Wlać nadzienie do gruszek i piec całość 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Knedle - klasyka gatunku
Śliwki najczęściej wykorzystuje się w knedlach. 1 kg ugotowanych ziemniaków zmielić i połączyć ze 100 g mąki ziemniaczanej i odrobiną pszennej. Połówki śliwek obtoczyć przygotowanym ciastem i uformować knedle. Gotować kilka minut w osolonej wodzie od momentu wrzenia. Kluski można podawać z bułką tartą lub sosem.

Jesienne powidła
Jak śliwki, to także powidła. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki. 1 kg obranych śliwek ugotować w małej ilości wody do momentu odparowania. Dodać niecałą szklankę cukru i gotować przez dodatkowe pół godziny. Gęstą masę przelać do słoików i pasteryzować do góry dnem.