5 z 9
Ktoś z Was słyszał o połączeniu mięsa z gruszką? Proponujemy...
fot. pixabay.com

Pulpety z gruszką? Brzmi ciekawie

Ktoś z Was słyszał o połączeniu mięsa z gruszką? Proponujemy pulpety, których smak zaskoczy niejedno podniebienie. 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego wymieszać z 4 łyżkami bułki tartej, jednym jajkiem, startą cebulą, łyżeczką pieprzu, szczyptą soli i szczyptą imbiru. Do masy dodać startą gruszkę. Smażyć do momentu zarumienienia.

6 z 9
Gruszki doskonale łączą się z miodem. Warto wykorzystać ten...
fot. pixabay.com

Gruszki w piekarniku

Gruszki doskonale łączą się z miodem. Warto wykorzystać ten duet i stworzyć pieczone gruszki. Kilka gruszek przekroić na pół, wydrążyć gniazda, oprószyć owoce cynamonem, wanilią i imbirem. 2 łyżki śmietanki 30 proc. połączyć z 2 łyżkami miodu, dodać garść posiekanych orzechów. Wlać nadzienie do gruszek i piec całość 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

7 z 9
Śliwki najczęściej wykorzystuje się w knedlach. 1 kg...
fot. pixabay.com

Knedle - klasyka gatunku

Śliwki najczęściej wykorzystuje się w knedlach. 1 kg ugotowanych ziemniaków zmielić i połączyć ze 100 g mąki ziemniaczanej i odrobiną pszennej. Połówki śliwek obtoczyć przygotowanym ciastem i uformować knedle. Gotować kilka minut w osolonej wodzie od momentu wrzenia. Kluski można podawać z bułką tartą lub sosem.

8 z 9
Jak śliwki, to także powidła. Najlepiej sprawdzą się...
fot. pixabay.com

Jesienne powidła

Jak śliwki, to także powidła. Najlepiej sprawdzą się dojrzałe śliwki węgierki. 1 kg obranych śliwek ugotować w małej ilości wody do momentu odparowania. Dodać niecałą szklankę cukru i gotować przez dodatkowe pół godziny. Gęstą masę przelać do słoików i pasteryzować do góry dnem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Zobacz również

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród