
Rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Tradycyjnie przyrządza się go na bazie drobiu z dodatkiem warzyw. Szefowie kuchni znają jednak pewne triki, które pozwalają podkręcić jego smak i wzbogacić o jeszcze więcej wartości odżywczych.
W galerii podpowiadamy, co warto dodać do rosołu!

Pomidor
Dzięki niemu rosół stanie się bardziej klarowny, zyska na kwaskowości i łagodności, a dodatkowo nabierze złocistego koloru!

Kapusta
Sprawi ona, że rosół będzie bardziej słodkawy i dodatkowo zrekompensuje posmak tłuszczu.

Imbir i goździki
Wiele osób może zdziwić się słysząc o tym pomyśle, ale do rosołu warto dodać imbir i goździki - zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wywar stanie się bardziej rozgrzewający, bakteriobójczy i pozwoli nam skuteczniej rozprawić się z przeziębieniem.