
Ryba po grecku to jedno z dań, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia i z nimi najbardziej się kojarzy. Wiele osób docenia tą potrawę za wyjątkowy smak. Jak przygotować najlepszą rybę po grecku? Sprawdź tradycyjny przepis na to danie.

Do przygotowania ryby po grecku potrzebujemy mrożone lub świeże filety. Najlepiej sprawdzi się dorsz lub morszczuk, ale można też postawić na mintaja lub mirunę.
Rybę należy umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie trzeba pokroić ją na kawałki i przyprawić solą, pieprzem i oregano i odłożyć do osobnej miski.

Teraz trzeba usmażyć rybę. Każdy kawałek z obu stron obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię lejemy nieco oleju roślinnego. Kawałki ryby smażymy na średniej mocy palnika. Filety będą gotowe, gdy się delikatnie zarumienią. Kilka minut smażenia na każdą ze stron powinno wystarczyć.

W kolejnym kroku kroimy drobno środkową część pora i wrzucamy na patelnię polaną nieco olejem. Można też dodać trochę drobno pokrojonej cebuli. Po kilku minutach dodajemy potartą marchew i pietruszkę. Wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i sól. Wlewamy do tego pół szklanki wody i przykrywamy przykrywką. Całość zostawiamy na małej mocy palnika na około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość mieszamy i podsmażamy chwilę.