Ryba po grecku - oto sprawdzony i tradycyjny przepis
Ryba po grecku najczęściej przygotowywana jest na święta Bożego Narodzenia. To jedna z potraw, która pojawia się podczas kolacji wigilijnej. Jak ją przyrządzić, by cieszyła smakiem nas i wszystkich naszych gości? Oto sprawdzony tradycyjny przepis.
Ryba po grecku - składniki
filet mrożonej lub świeżej ryby (dorsz, morszczuk)
szklanka mąki pszennej
sól, pieprz, oregano
olej do smażenia
4 sztuki marchewki
2 korzenie pietruszki
por i cebula
pół szklanki wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liście laurowe, oregano
Ryba po grecku - przepis
Do przygotowania ryby po grecku potrzebujemy mrożone lub świeże filety. Najlepiej sprawdzi się dorsz lub morszczuk, ale można też postawić na mintaja lub mirunę.
Rybę należy umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie trzeba pokroić ją na kawałki i przyprawić solą, pieprzem i oregano i odłożyć do osobnej miski.
Teraz trzeba usmażyć rybę. Każdy kawałek z obu stron obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię lejemy nieco oleju roślinnego. Kawałki ryby smażymy na średniej mocy palnika. Filety będą gotowe, gdy się delikatnie zarumienią. Kilka minut smażenia na każdą ze stron powinno wystarczyć.
W kolejnym kroku kroimy drobno środkową część pora i wrzucamy na patelnię polaną nieco olejem. Można też dodać trochę drobno pokrojonej cebuli. Po kilku minutach dodajemy potartą marchew i pietruszkę. Wrzucamy także liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i sól. Wlewamy do tego pół szklanki wody i przykrywamy przykrywką. Całość zostawiamy na małej mocy palnika na około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość mieszamy i podsmażamy chwilę.
Część warzyw wykładamy na osobne naczynie. Na to kładziemy usmażoną rybę, którą przykrywamy kolejną częścią warzyw. Całość można udekorować ziołami: kolendrą, koperkiem lub pietruszką. W ten sposób ryba po grecku jest gotowa do podania.
Przepis pochodzi z serwisu aniagotuje.pl
