
Ryby lepsze od karpia
Jest wiele gatunków ryb, które z powodzeniem zastąpią karpia na wigilijnym stole. Opis każdego z nich znajdziesz na poszczególnych slajdach.

Pstrąg zamiast karpia
Pstrąg jest miękki i delikatny, a przy tym ma niewiele ości. To ryba słodkowodna, która zawiera mnóstwo białka oraz kwasów omega-3. Na wigilię można go usmażyć lub upiec z dodatkiem czosnku i cytryny lub masłem i pietruszką. Świetnie komponuje się z sosem koperkowym lub kiszoną kapustą.

Halibut zamiast karpia
Halibut jest podobny do pstrąga, jeśli chodzi o ości i zawartość składników odżywczych. Do tego jest niezwykle soczysty i uznawany przez wielu za najlepszą rybę w smaku. Na święta wystarczy go obtoczyć w przyprawach i krótko piec w piekarniku. Doskonale współgra z pomidorami i grzybami.

Dorsz zamiast karpia
Dorsz ma neutralny smak, jasne mięso i mało kalorii. Zawiera sporo jodu, selenu, magnezu. Można go marynować w miodzie lub musztardzie, polecamy też wariant z porami i szpinakiem.